Kurz eura klesol pod hranicu 1,24 USD/EUR 11.12.2014

11.12.2014 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 11. decembra (TASR) - Robustné údaje z ekonomiky USA mali negatívny vplyv na kurz spoločnej európskej meny. Informovala o tom agentúra DPA.

Euro sa dnes neskoro popoludní predávalo po 1,2375 USD, čo je približne o 1 cent menej ako v skorom obchodovaní. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,2428 (v stredu: 1,2392) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8046 (0,8070) eura.

Aktuálna správa o vývoji maloobchodných tržieb v USA pozitívne prekvapila trh. Tržby sa v novembri zvýšili o 0,7, čo bolo takmer dvojnásobne v porovnaní s očakávaniami analytikov a najviac za 8 mesiacov. Prudký nárast ukázal, že obavy, ktoré vyvolali slabé tržby na začiatku nákupnej sezóny, ktorú odštartoval Deň vďakyvzdania, boli neopodstatnené, uviedli analytici Capital Economics.

Naopak, teraz sa zdá, že vďaka pozitívnemu vývoju na trhu práce, by tohtoročná vianočná sezóna mohla byť najlepšia za dlhý čas. Nečakane pozitívne makroekonomické údaje podporili dolár, pretože priblížili prvé zvýšenie úrokových sadzieb v USA po kríze.

Negatívny vplyv na euro mali tiež vyhliadky na ďalšie uvoľnenie menovej politiky v eurozóne. Dôvodom je slabý záujem komerčných bánk o dlhodobé lacné úvery od ECB. Cieľom programu je podporiť úverovanie v eurozóne. ECB prisľúbila, že do ekonomiky menovej únie napumpuje zhruba 1 bilión eur. Po dvoch kolách poskytovania dlhodobých lacných úverov komerčným bankám je ECB veľmi ďaleko od splnenia tohto cieľa, čo podporilo očakávania, že banka spustí program nákupu štátnych dlhopisov. Experti odhadujú potenciálnu hodnotu programu na 500 miliárd eur.
 

Vyberte región